Ubój na użytek własny
- Prawidłowe zagospodarowanie materiału szczególnego ryzyka (SRM) powstającego w gospodarstawch rolnych w trakcie uboju przeżuwaczy na użytek własny (informacje dla rolników):
- Urzędowi lekarze weterynarii wyznaczeni do badania mięsa:
- Zbigniew Jacewicz
- Jerzy Obuchowicz
- Artur Pawliński
- Paweł Jerzy Rudziński
- Jacek Andrzej Szabłowski
- Andrzej Sokołowski
- Bogusław Szkiłądź
- Zakłady utylizacji uprawnione do odbioru (SRM):
EKO-STOK SP. Z O.O. tel. 86 270 11 47
STRUGA S.A. tel. 52 351 10 39
P.W. AMBA SP. Z O.O. tel. 23 679 80 09
PP-H HETMAN SP. Z O.O. tel. 56 683 25 62
JAN LASKOWSKI tel. 87 620 38 58
SARIA MAŁOPOLSKA SP Z O.O. tel. 12 387 30 65
FARMUTIL HS S.A. tel. 67 281 42 61
- Klasyfikacja materiału szczególnego ryzyka przy ubojach na potrzeby własne
- Urzędowi lekarze weterynarii wyznaczeni do badania mięsa:
- ROZPORZĄDZENIE MINISTRA ROLNICTWA I ROZWOJU WSI z dnia 24 sierpnia 2022 r. zmieniające rozporządzenie w sprawie wymagań weterynaryjnych przy produkcji mięsa przeznaczonego na użytek własny
- WYMAGANIA PRZY UBOJU ZWIERZĄT NA UŻYTEK WŁASNY
- Rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi w sprawie wymagań weterynaryjnych przy produkcji mięsa przeznaczonego na użytek własny
- Informacja dla rolników
- POWIADOMIENIE O ZAMIARZE PRZEPROWADZENIA UBOJU BYDŁA DO DWUNASTEGO MIESIĄCA ŻYCIA URODZONEGO W PAŃSTWACH LUB ICH REGIONACH O KONTROLOWANYM ORAZ NIEOKREŚLONYM RYZYKU WYSTĘPOWANIA BSE, OWIEC LUB KÓZ W WIEKU POWYŻEJ 12 MIESIĘCY LUB OWIEC LUB KÓZ, KTÓRE MAJĄ STAŁY SIEKACZ WYRŻNIĘTY Z DZIĄSŁA, W CELU PRODUKCJI MIĘSA PRZEZNACZONEGO NA UŻYTEK WŁASNY (wersja edytowalna)
- Powiadomienie o zamiarze przeprowadzenia uboju trzody chlewnej w celu produkcji mięsa przeznaczonego na użytek własny