OBSZAR A – 2009r. - OCHRONA ŚRODOWISKA NATURALNEGO, IDENTYFIKACJA I REJESTRACJI ZWIERZĄT:
PODSTAWOWE WYMAGANIA:
- Rolnik posiada numer siedziby stada.
- Prowadzona jest księga rejestracji bydła, świń, owiec i kóz.
- W siedzibie stada wszystkie sztuki bydła, świń, owiec i kóz są oznakowane zgodnie z przepisami.
- W siedzibie stada wszystkie sztuki bydła posiadają paszporty z aktualnymi wpisami.
- Wpisy do księgi rejestracji bydła, świń, owiec i kóz dokonuje się w terminie 7 dni od dnia, w którym nastąpiło zdarzenie powodujące obowiązek wpisu.
- Dane zawarte w księdze rejestracji bydła, świń, owiec i kóz przechowywane są przez okres 3 lat od dnia utraty/zbycia zwierzęcia.
- Posiadacze bydła (poza podmiotami zajmującymi się transportem), mają obowiązek zgłaszania wszelkich zdarzeń wraz z datami tych zdarzeń do biur powiatowych ARiMR w terminie do 7 dni od dnia zajścia danego zdarzenia.
- Dokumenty przewozowe dla owiec i kóz przechowywane są przez okres nie krótszy niż 3 lata od dnia przewozu zwierząt do miejsca przeznaczenia.
- Spis owiec i kóz dokonywany jest w stadzie co najmniej raz na 12 miesięcy i jest przekazywane do biur powiatowych zgodnie z przepisami.
- Wymogi zgodne są z przepisami prawa krajowego: Ustawą z dnia 2 kwietnia 2004 r. o systemie identyfikacji i rejestracji zwierząt (Dz. U. Nr 91, poz. 872) z poź. zm. oraz rozporządzeń wykonawczych do Ustawy.
OBSZAR B– 2011 r. – ZDROWIE PUBLICZNE I ZDROWIE ZWIERZĄT
Wymóg 10
- Zakaz stosowania w gospodarstwach hodowlanych substancji niedozwolonych.
- Zakaz uboju zwierząt oraz umieszczania na rynku mięsa od tych zwierząt, którym podano substancje niedozwolone.
Wymóg 11
- Zakaz wprowadzania na rynek środków spożywczych pochodzenia zwierzęcego szkodliwych dla ludzi lub nie nadających się do spożycia przez ludzi.
- Zakaz wprowadzania na rynek oraz podawania zwierzętom gospodarskim paszy uznanej za niebezpieczną.
- Przestrzeganie obowiązków przez podmioty działające na rynku spożywczym i pasz:
- Przestrzeganie maksymalnego limitu substancji farmakologicznie czynnych i ich pozostałości w spożywczych produktach pochodzenia zwierzęcego.
- Przestrzeganie wymogów higieny środków spożywczych pochodzenia zwierzęcego.
- Przestrzeganie przepisów w odniesieniu do żywności pochodzenia zwierzęcego (mleka, siary oraz jaj).
- Przestrzeganie wymogów dotyczących higieny pasz i żywienia zwierząt.
- Przestrzeganie maksymalnych limitów najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości pestycydów w żywności i paszy pochodzenia roślinnego i zwierzęcego
- Prowadzenia w gospodarstwie następującej dokumentacji (aktualnej na 3 lata wstecz):
- ewidencja paszy wyprodukowanej w gospodarstwie;
- ewidencja dotycząca zakupu i sprzedaży pasz w gospodarstwie: TABELA LUB FAKTURY na zakup;
- ewidencja stosowania środków biobójczych w gospodarstwie (np. środki na muchy, bielenie, dezynfekcja, środki na szkodniki paszowe);
- ewidencja zabiegów środkami ochrony roślin w uprawie (opryski),
- Ewidencja dotycząca stosowania nasion genetycznie zmodyfikowanych (GMO) - jeśli były stosowane w gospodarstwie.
Wzory powyższych ewidencji znajdują się Powiatowym Inspektoracie Weterynarii w Sokółce
Dodatkowo w każdym gospodarstwie musi być:
- aktualna księga/ewidencja leczenia zwierząt - w postaci księgi zabiegów weterynaryjnych lub zaświadczeń pobieranych każdorazowo przy wizycie lekarza weterynarii w gospodarstwie spiętych razem z 5 lat wstecz. Numer kolczyka sztuki leczonej lub numer partii świń leczonych jest obowiązkowy.
- protokoły lub raporty z kontroli z 3 lat wstecz (jeśli taka kontrola miała miejsce; dotyczy również kontroli pracowników ARiMR)
- wyniki badań próbek mleka, krwi i pasz pobranych w gospodarstwie.
- Pokwitowanie odbioru padliny z 3 lat wstecz oraz zgłoszenie każdego przypadku padnięcia bydła, owiec i kóz.
Wymóg 12
- Zapobieganie i zwalczanie niektórych przenośnych gąbczastych encefalopatii (TSE):
- zakaz karmienia przeżuwaczy białkiem pochodzenia zwierzęcego
- powiadamianie podejrzenia o zakażenie TSE odpowiednim władzom
- zakaz wprowadzania na rynek żywych zwierząt, ich nasienia, zarodków i komórek jajowych oraz potomstwa pierwszego pokolenia , nasienia, zarodków i komórek jajowych zwierząt podejrzanych podejrzanych lub chorych na TSE.
Wymóg 13
- Obowiązek natychmiastowego powiadamiania odpowiednich władz o podejrzeniu pryszczycy.
Wymóg 14
- Obowiązek natychmiastowego powiadamiania odpowiednich władz o podejrzeniu niektórych chorób zakaźnych zwierząt, tj. pomoru bydła, pomoru małych przeżuwaczy, choroby pęcherzykowej świń, choroby niebieskiego języka, epizootycznej choroby krwotocznej jeleni, ospy owiec i kóz, pęcherzykowego zapalenia jamy ustnej, afrykańskiego pomoru świń, guzowatej choroby skóry bydła, gorączki doliny Rift.
Wymóg 15
- Obowiązek natychmiastowego powiadamiania odpowiednich władz o podejrzeniu OBSZAR C – 2013r. - DOBROSTAN ZWIERZĄT
Do pobrania
Zapraszamy do zapoznania się z obszerną broszurą informacyjną dotyczącą wszystkich wymogów Cross Compliance – obszar A od 2009 r., obszar B od 2011 r. i obszar C, który obowiązuje od 01.01.2013 r. Broszura przygotowana została przez Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi Pana Stanisława Kalembę i zamieszczona na stronie Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa – Kontrole beneficjentów – Kontrole Cross Compliance.
Ewidencja Środków Ochrony Roślin